lördag 13 juli 2013

Iakttagelser på en Camping eller en annan bild av Böda Sand (för den som sett på TV)

När man campar måste man diska. Oftast för hand. För mig är det terapi. Diskning sker (om man inte har gigantisk husvagn och är folkskygg) i gemensamma utrymmen, s.k. servicehus. I servicehusen finns kök, disk, duschar, toa och andra suspekta utrymmen som bara septitankshusvagnsfolk förstår sig på (och har mod ...nog att gå in i).
Givetvis är dessa utrymmen knökfulla, på svenskt vis, med allehanda "Tänk på att", "Man får inte", "Det är förbjudet att", "Din mamma jobbar inte..." - Skyltar. Oftast också på Tyska, men då med en helt annan innebörd, konstigt nog.
Vissa utrymmen är bara för kvinnor (ansiktstvättrum), medan toa och dusch är gemensamt. Köken är också gemensamma och i jämställdhetens Sverige är det ju en självklarhet att finna både män och kvinnor diskandes eller matlagandes, men... Här finns en del kvar att hämta.

Vi (vår familj) har inte likadana overaller, men det finns det dom som har. På riktigt! Med tryck på! Trycket kan vara namnet på det "kvarter" som man i TV-programmet om just denna camping lockat fram och fått till en självklarhet för alla som ser det på TV. I verkligheten heter kvarteren 1, 2, 3, 4 och 5. Numera finns dock de som stolt bär träningsoveraller med helt andra namn, som t.ex. "slummen" och de exakta GPS-koordinaterna till platsen. Dessa personer kan man eventuellt tänkas stöta på i gemensamhetsutrymmena. Ibland har de en liten "vi äger" attityd, eftersom de har säsongsplats (abonnerat på samma plats hela säsongen och troligen år efter år). De är alltså lite "mer" än oss tillfälliga tältare.

Idag gick jag iväg för en stunds terapi. Diska alltså. Då slog det mig hur olika det kan bli när man gör det. Vilka andra som diskar och om man börjar prata med dom. Ibland står någon annan man där och diskar i sin ensamhet och då blir det lätt ett ganska enkelt, förhatligt och jargongbetonat samtal om vädret, "straffet att man måste diska, fast alla ser det som en frizon", att man egentligen borde haft nåt att dricka när man diskar (om man just inte har en öl med sig, då kan det bli ett "skål"), eller när man kom eller skall åka hem. I övrigt är en grupp män som diskar rätt okomplicerat.

Nu stod ag ensam i mitten vid en lång diskbänk med tre platser i förmiddags, och efter en kort stund hade jag två kvinnor, en på vardera sidan om mig.
Direkt uppstår andra situationer och man måste treva sig fram efter ett "hej", det självklara jargongspråket är oanvändbart och det blir olika resultat varje gång. Idag mest tyst.

Eftersom det för mig bara är ren terapi att diska, och inte ett nödvändigt ont, så tar jag tid på mig. Jag diskar noga och filosoferar och funderar. Kvinnan till höger om mig må haft bråttom denna regniga dag, men kroppsspråket var tydligt, "jag kan diska som ett proffs och gör ganska stora yviga rörelser för att markera detta". Hon hade direkt en hastighetstävling igång, och eftersom hennes mängd disk var i stil med min, så var nog villkoren rättvisa. Jag hade i min terapi, inget intresse av att tävla ikapp. Utan vevade på med diskborsten ett par extra varv i varje glas, trots att det bara varit vatten eller juice i. Så kom hon då långt före mig till slutklämmen på sin diskning och skulle torka allt, och här vet jag inte om hon missat att medföra diskhandduk eller om det som skedda var hennes rutin, men... Hon hade ju en disktrasa (läs Wettexduk). Den som hon torkat av, på och i diskbänken med och använt för att plocka upp gamla matrester ur slasken som hon spolat av sin disk. Den kom plötsligt till pass för att torka "rent" disken som hon just diskat.
Troligen hade jag helt fel i det mesta av mina antaganden. Hon tävlade inte med mig alls, det vara bara jag som inte förstod vad hon höll på med. Likaså det här med wettexduken, Jag kanske är felunderrättad om dennes syfte. Jag trodde att man bara använde den till torkning av ytor, typ spis, bord, diskbänk, kakel och så, inte disken i sig, men det heter ju faktiskt disktrasa...

Nåväl... Som den oinvigde kanske kan förstå, så händer det mycket spännande saker i mötet mellan människor, när man tussar ihop dem i gemensamma utrymmen för allt från mat och disk till sanitet och intimhygien. Bara det att tyskar kan pussas under det att dom borstar tänderna, där "hon" följer med "honom" in i det som är herrarnas tvättrum medan jag alltredan står därinne med bar överkropp, pösmagen okontrollerat hängande, eftersom jag är fullt upptagen med att hyvelraka mig på huvudet. Halvvägs in i deras löddrande borstande kommer de på den lysande iden att pussas?!

Dagarna är fulla av överraskningar och dagens andra diskpass, även denna mitt emellan två kvinnor var en god stundskonversation om vad för god mat man kunde tänka sig äta senare på dagen, samt... Hur gott det skall bli med nåt gott att dricka...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar