fredag 4 oktober 2013

Den sociala ölen

Pscchhht!

Detta vänder sig både till dig som dricker öl, men även till dig som inte gör det.

Varning! Alkohol kan skada din hjärna och dina övriga organ. Det är vanebildande och det finns risk att du i berusning fattar fel eller dåliga beslut. Att du gör andra eller dig själv illa som ett resultat av dessa beslut. Bilkörning i kombination med alkohol är direkt idiotiskt och därför förbjudet!
Utöver dessa rent självklara riskerna, är öl något som innehåller kolhydrater, dels som sockerarter, dels som alkohol. Alla dessa energikällor måste vara av centraliserad typ, då de tenderar att samlas på mitten av kroppen som "ölmage".

Denna muntra inledning är ju något som alla känner till. Ändock så lever vi i ett samhälle där alkohol är lagligt att konsumera, sälja, tillverka, njuta och marknadsföra.

Jag förbehåller mig därför rätten att nu övergå till ett något romantiserande kåseri över en av dryckestyperna, nämligen öl!

Att öl är kultur är fakta. Dels när vi umgås med den, mer om det senare, Men även när den bryggs, då jästkultur kalasar på sockret i malten.

Processen, helt naturlig och genial. Malt görs av säd (oftast korn), alltså spannmål. Man kan göra gröt, bröd eller lim av säd också, men om man låter kornen gro lite, så bildas istället sockerarter. Därefter torkas malten under värme, krossas och kokas i omgångar för att fälla ut sockerarter och bryta ner proteiner.
Humle eller andra örter/växtdelar tillsätts, även det i omgångar för att ge smak och doft.

Sockerarter ja. Jo, det finns en till synnerligen naturlig resurs som heter jäst. Jäst tillsätts till vörten, som är en slutprodukt efter mältning och mäskning. Jäst är en encellig svampform som i vissa former och arter har en enorm attraktionskraft till socker. Lyckligtvis har det en livsstil som gör att de förökar sig själva när de får näring från socker och enkelt uttryckt "kissar de ut alkohol och pruttar ut koldioxid". Det är således det som bildar alkoholen och bubblorna i ölen.

Detta var väl typ ölproduktion i en rapp version, men ack så inspirerande.

Öl är en gammal dryck. 7000 år enligt källor och 4000 år enligt andra. Äldre än mig under alla omständigheter.

Att vikingarna under den mycket tidiga medeltiden drack öl vet man. Även mjöd dracks, vilket är en betydligt enklare, men lite dyrare process då Honung används som socker. Blandas med vatten och jäst och jäser till en rusdryck som väl just kan avnjutas som... rusdryck.

Och idag då. Ölet idag är ju en konstart som ger oss en hel djungel av typer, smaker, styrkor och karaktärer. För att inte prata om inspirerande namn och färger, dofter och besserwissrar. Jag är inget proffs på öl, annat än i avseendet att dricka det och kunna mumla lite om vad jag tycker. Senare på natten, sluddra om detsamma.

Sluddrandet ja. Jo, för Er som inte dricker rusdrycker så är det så att Alkoholen i ölet har en viss avtrubbande inverkan på nervsystemet. Det låter ju hemskt när man tänker på det, men när man dricker öl, så är det ju smaken och endast smaken som har betydelse. Ruset är en tråkig biverkning och vi alla skulle väl helst se att all öl var alkoholfri, eller? Njae. Alltså, det här avtrubbande, är också något avslappnande, inspirerande och precis som den drog det är så förändras hjärnans verksamhet något under dess inverkan. En del fastnar helt för denna berusning, varvid alkoholism kan uppstå. En mycket tråkig biverkning som leder till alla möjliga tråkiga konsekvenser. Bör undvikas.

Närhelst öl konsumeras så finns en hel radda kemi och kemiska reaktioner att hålla reda på. Antingen skiter man i detta och dricker, blir full, bakfull och börjar om när man tycker att man vill. Eljest, så lär man sig att kroppen tar nervgiftet Alkohol (Etanol) C2H5OH och bryter ner det till acetaldehyd CH3CHO.. Det är det som luktar om en berusad person. Alltså inte alkoholen i sig. Acetaldehyd i sig bryts ner till ättiksyra i CH3COOH. Därefter kastar kroppen ut ättiksyran i urinen och man är nykter. Till saken hör att det krävs en hel del tid och energi för att bryta ner acetaldehyd till ättiksyra och
under lagringstiden i kroppen (timmar) mår man i allmänhet inget vidare, baksmälla. Men så länge som Etanolen far runt i kroppen i en lösning på 0,5 - 1,5 promille så är man oftast en rätt glad typ. Bil får köras i Sverige om koncentrationen i blodet är under 0,2 promille, men för tydlighets skull. Vid bilkörning skall ingen alkohol intas före utövandet, punkt.

Det finns mycket mer om historien kring öl, ölets betydelse, bruk och vanor än vad jag både vet och kan hantera, så jag tänkte dra lite modern historia istället.

Tänk vilken amerikansk film som helst. En action, drama, deckare, thriller. Nånstans i filmen går en halvt slagen hjälte raka vägen till kylskåpet, troligen inte ens hens egna, utan gärna hos kompisen. Utan att ens fråga, tar fram en öl, som öppnas genom avskruvning av kapsylen. pschht. Rätt sällan ser man dock personen i fråga dricka ölen. Det är mer en grej.
Nu vet jag inte om detta är representativt för amerikansk livsstil, utan kanske mer en "filmtradition" på samma sätt som alla telefonnummer börjar på 555.

I svenska filmer är det tvärt om. Personen, i den mån det nu förekommer öl, hämtar, köper eller beställer den sällan, utan man "har bara en öl plötsligt". Däremot så dricks det av den, och för att understryka sinnesstämningen, så skall detta avläsas i hur ölen dricks. Avnjutes med halvslutna ögon (nöjd och belåten, harmonisk). Sippas på (überklasspamp som inte kommer konsumera hela ölen). Sveps direkt ur burk (är de en ungdom så skall man förstå att berusningen kommer vara avgörande för nästa händelse, men är det en vuxen så betyder det "drog för bedövningens skull").
Detta är mina synnerligen egna tolkningar, men kanske har jag medhåll.

Min personliga första erfarenhet var tillsammans med mina tre ungdomskamrater. Vi köpte folköl, okänt märke och konsumerade medan vi tittade på Razzel eller Jacobs Stege på TV. Jo vi hade hemmakvällar minsann.

Sedan blev det öl i bastun när jag och en vän lånade ett hus i Sälen i Februari typ 85. Vi lyckades köpa öl och givetvis var det då jag lärde mig att öl luktar bröd om man häller det på bastun. Genidrag!

Idag har jag alltid flera sorter hemma och trots att det tappar i modernitet enligt B-wissrar, så gillar jag IPA av olika märken. Mycket smak och lång härligt känsla efter varje klunk.

Öl är kultur och njutning. Belöning och berusning. Hanteras med finess och avnjutes antingen ensam, men helst i sällskap.

Öl är en social dryck!
Ring, kom och njut en kall på altanen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar